Żurawina do mięsa

Żurawina coraz częściej stanowi ważny element naszych kulinarskich popisów. Bo choć z jednej strony pozostaje raczej mało popularnym owocem to jednak z drugiej strony coraz więcej osób zaczyna dostrzegać jej właściwości zdrowotne. Dzięki temu o wiele łatwiej jest nam włączyć żurawinę do naszej diety na stałe, tym bardziej kiedy poznamy kilka przepisów na to, w jaki sposób zrobić to najsmaczniej.

Dobrym pomysłem może być wykorzystanie żurawiny do mięsa, by podkreślić tym samym smak pieczeni. Przygotowanie jest zresztą niezwykle proste, a w efekcie otrzymamy bardzo ciekawe i smaczne połączenie. Dodatkowo, nie można przy tym zapominać o tym, że żurawina to bogactwo witamin i składników mineralnych dla naszego organizmu.

Z kolei kwasy cytrynowy oraz jabłkowy odpowiadają za kwaśny, lekko cierpki smak żurawiny, który możemy bardzo pomysłowo wykorzystać w naszej kuchni.

Jak przygotować żurawinę do mięsa?

Przy wykorzystywaniu żurawiny w naszej kuchni warto pamiętać o jej szerokich właściwościach zdrowotnych. Owoce te mają bowiem właściwości antybakteryjne, a do tego obniżają poziom złego cholesterolu oraz świetnie sprawdzą się w diecie osób, które chcą zrzucić trochę kilogramów.

Żurawinę można więc wykorzystać jako dodatek do mięsa, ale nie tylko, bo bardzo dobrze odnajdzie się na talerzu także obok wędlin czy serów. Do przygotowania żurawiny, którą potem wykorzystamy przy okazji podawania mięsa, potrzebować będziemy około jednego kilograma owoców (najlepiej świeżych), 40 dekagram jabłek oraz 30 dekagram cukru i szklankę wody. Najpierw musimy ugotować syrop, wykorzystując do tego cukier oraz wodę.

W dalszej kolejności do uzyskanego syropu możemy już dodać czyste i świeże żurawiny, a całość gotujemy przez pół godziny na małym ogniu. Do żurawiny dodajemy jeszcze posiekane w kostkę jabłka, gotując póki te się nie rozgotują. Całość przelewamy do słoików, ciesząc się wspaniałym dodatkiem do mięs, ale nie tylko.