Przepis na sok z żurawiny

Żurawina to stosunkowo mało popularny owoc, jednak jak się okazuje, jest to kolejny dar lasu, który może pomóc nam przy wielu różnych dolegliwościach. Nic więc dziwnego, że szczególnie letnią porą coraz więcej osób decyduje się na domowy sok z żurawiny, który może okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Dlaczego warto jest jednak włączyć żurawinę do swojej diety? Przede wszystkim dlatego, że znajdziemy w niej mnóstwo witamin, ale także sporą zawartość błonnika czy też takich minerałów jak potas, fosfor, wapń, magnez czy żelazo.

Do tego, warto wiedzieć, jakimi właściwościami charakteryzują się owoce żurawiny. Są to głównie właściwości antybakteryjne oraz przeciwutleniające, dzięki czemu żurawina pomaga nam przy różnego rodzaju infekcjach, chorobach serca czy układu krążenia. Dodatkowo, żurawina świetnie sprawdzi się również w diecie dla osób, które chcą stracić nieco kilogramów, jak również może okazać się znakomitym lekarstwem na infekcje dróg moczowych, wrzody żołądki czy choroby dziąseł.

Jak samodzielnie zrobić sok z żurawiny?

Wszystkie te właściwości żurawiny powodują, że powinniśmy bez zastanowienia sięgnąć po te owoce i na stałe włączyć je do swojej diety. Można to zrobić na przykład poprzez picie soku z żurawiny. Ten nie tylko zaspokoi nasze pragnienie, szczególnie letnią porą roku, ale również bardzo pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.

Ale jak znaleźć dobry przepis na sok z żurawiny? Wystarczy wiedzieć, że do przygotowania takiego soku potrzebne będą nam około kilogram żurawiny, 500 gram cukru trzcinowego oraz około 700 mililitrów wody. Samo przygotowanie jest banalnie proste: żurawinę myjemy, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy aż do momentu, w którym nasz napar zacznie gęstnieć, czyli przez około godzinę lub dwie. W dalszej kolejności sok przelewamy przez sitko, dodajemy cukier trzcinowy i całość ponownie gotujemy.

Zagotowany, gorący sok pozostaje już potem tylko przelać do wyparzonych wcześniej słoików.