Pieczenie w rękawie

Pieczenie w rękawie stało się w ostatnich latach niezwykle popularne w naszych kuchniach – przede wszystkim dlatego, że w ten sposób możemy przyrządzić równie smaczne mięso, ale bez tłuszczu. Co więcej, za sprawą pieczenia w rękawie mamy pewność, że żadne zapachy nie przedostaną się na zewnątrz przez szczelne opakowanie, dzięki czemu przygotowywane potrawy zachowują swój smak i aromat.

W rękawie możemy jednak przyrządzić nie tylko mięso, ale także wiele różnych gatunków ryb czy warzywa – jak więc widzimy, możliwości jest sporo. Jedyne, czego nam potrzeba to sprawny piekarnik, gdyż to właśnie tam ląduje potrawa w rękawie.

Warto przy tym pamiętać, że takie pieczenie jest zdrowsze chociażby od przygotowania dań mięsnych za pośrednictwem smażenia ich na głębokim tłuszczu. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób dostrzega wartość pieczenia w rękawie i decyduje się właśnie w ten sposób przygotowywać niektóre potrawy.

Jak najlepiej piec w rękawie?

Przede wszystkim, będziemy potrzebować piekarnika oraz rękawa foliowego, w który to opakujemy potrawę. Rękaw ten wykonany jest właśnie z takiej przezroczystej folii, która to ma specjalne zaciski z obu stron, aby po włożeniu tam potrawy móc szczelnie zamknąć opakowanie.

Potrawa nie może jednak być w rękawie zbyt mocno ściśnięta. Dodatkowo, w trakcie pieczenia rękaw zacznie wypełniać się parą, przez co zacznie się nieco nadymać, dlatego też ważne jest, aby rękaw był odpowiednich rozmiarów.

Warto przy tym pamiętać, że takie pieczenie w rękawie jest nie tylko zdrowsze, ale także odbywa się szybciej. Jakby tego było mało, w ten sposób potrawy nie tracą swoich właściwości zdrowotnych i odżywczych.

Jest to więc świetnie rozwiązanie także dla wszystkich osób zmagających się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi – pieczenie w rękawie pozwala bowiem znacząco ograniczyć zawartość tłuszczu w naszej codziennej diecie, dzięki czemu mamy szansę na zdrowsze i lepsze dla naszego organizmu odżywianie.