Nektarynka – co warto o niej wiedzieć?

Nektarynka to dość popularny owoc, który jest odmianą brzoskwini zwyczajnej. Od brzoskwini odróżnia jednak nektarynkę fakt, że jej skórka jest gładka i pozbawiona meszku.

Owoc ten charakterystyczny jest przede wszystkim ze względu na soczysty i bardzo aromatyczny miąższ, który zresztą jest kolejną rzeczą, odróżniającą nektarynkę od brzoskwini – w przypadku nektarynki miąższ ten jest bowiem bardziej zwarty, a co za tym idzie bardzo łatwo możemy oddzielić go od pestki. Można je przygotowywać i spożywać na wiele sposobów – najczęściej w sposób bezpośredni, bez żadnych dodatków, ale nektarynka sama świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast czy deserów.

Dodatkowo, z nektarynki możliwe jest robienie różnego rodzaju przetworów takich jak soki, kompoty czy nawet dżemy. Jeśli natomiast chodzi o podobieństwo z brzoskwinią to z pewnością łączy je fakt, że w obu znajdziemy mnóstwo przeróżnych witamin, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm.

Powody, dla których warto jeść nektarynki

Przede wszystkim, nektarynki to bogactwo witamin. Są to między innymi witamina C, A, E czy też witaminy z grupy B.

Dodatkowo, w nektarynce znajdziemy również sporą zawartość beta-karotenu, który to jest bardzo korzystny dla naszej skóry, ale nie tylko, gdyż ma również bardzo dobre właściwości dla naszych oczu czy dla układu odpornościowego. Jeśli natomiast chodzi o składniki mineralne, jakie znajdziemy w nektarynkach to są to przede wszystkim żelazo, magnez i wapń.

Jakby tego było mało, nie można zapomnieć o tym, że nektarynka to także bogate źródło błonnika – dzięki temu owoce te mogą stanowić ważny element diety odchudzającej. Do tego wszystkiego, w nektarynce znajdziemy również różne przeciwutleniacze, w tym przede wszystkim luteinę oraz zeaksantynę, które to bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm – zapobiegają niektórym chorobom nowotworowym czy chronią przed chorobami układu krwionośnego.