Naleśniki z serem

Naleśniki to niezwykle popularna forma dania obiadowego, lubiana nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. Jednym z największych powodów, dla których naleśniki są tak lubiane jest chyba fakt, że można je podawać i przygotowywać na wiele różnych sposobów – różnią się przede wszystkim dodatki, które znajdą się w samym naleśniku jako farsz.

Oczywiście niezwykle ważne jest także odpowiednie przygotowanie ciasta, które ma chyba kluczowe znaczenie dla tego, czy naleśniki wyjdą tak, jak tego chcieliśmy. Warto więc wiedzieć, jak zrobić dobre ciasto na naleśniki, a ciekawą propozycją mogą być naleśniki z serem.

Nadzienie serowe można zrobić w bardzo szybki i prosty sposób, dzięki czemu zyskujemy pyszne danie na obiad bądź też podwieczorek. Nic zresztą dziwnego, że naleśniki znalazły się w diecie wielu z nas już na stałe.

Jak przygotować naleśniki z serem?

Naleśniki można podać na wiele sposobów, a różnić będą się one przede wszystkim nadzieniem. Dzięki temu w zasadzie cały czas możemy eksperymentować i próbować naleśników w zupełnie nowych kompozycjach.

Do przygotowania naleśników z nadzieniem serowym będziemy więc potrzebować takich składników jak:

  • mąka,
  • mleko,
  • woda,
  • jajka,
  • olej,
  • sól,
  • twaróg,
  • cukier puder.

Najpierw należy przygotować samo ciasto, tak więc do miseczki wsypujemy mąkę i sól, a następnie dodajemy mleko oraz wodę.

Kolejny krok to połączenie tych wszystkich składników, najlepiej za pomocą miksera. Na koniec dodajemy jajka oraz odrobinę tłuszczu, ponownie mieszamy i odstawiamy na jakiś czas na bok.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie, do którego wykorzystamy twaróg, cukier puder oraz jajko. Po upływie 15 minut naleśniki możemy już usmażyć, a następnie pozostaje już tylko wypełnić naleśniki nadzieniem i udekorować je w dowolny sposób – w tym przypadku możemy ponownie wykorzystać cukier puder, jak również polewę owocową, syrop klonowy czy różne owoce sezonowe.