Kogel mogel – czy jest zdrowy?

Kogel mogel to ulubiony przysmak dzieci nie tylko w okresie PRL-u, ale często także dziś. Nie ma się czemu dziwić – rodzice chętnie wracają do tamtych lat, przypominając sobie smak dzieciństwa. Warto jednak przy tym zastanowić się, czy kogel mogel jest zdrowy? Do jego stworzenia wykorzystuje się najczęściej surowe żółtko oraz cukier, czasem z dodatkiem wanilii. Z jednej strony, jajka są przecież bardzo zdrowe – zawierają przecież wiele witamin i są podstawowym elementem diety wielu z nas.

Z drugiej jednak strony, w jajkach możemy mieć do czynienia z siedliskiem salmonelli. Bakteria ta może wywołać nawet śmiertelne zatrucie, dlatego też mamy tutaj do czynienia ze sporym dylematem. Jak się bowiem okazuje, bakteria salmonelli ginie w około 60 stopniach Celsjusza, dlatego też jajka gotowane, niezależnie czy na twardo, czy na miękko, są oczywiście bezpieczne, natomiast jajka surowe nadal są objęte ryzykiem.

Jak podawać kogel mogel?

W związku z ryzykiem zatrucia pokarmowego, kogel mogel nie jest wskazany dla małych dzieci.

Oczywiście można spróbować pozbyć się bakterii poprzez zalanie skorupki jajka wrzątkiem, natomiast cały czas istnieje ryzyko, że bakterie salmonelli dostaną się wewnątrz jajka. Warto przy tym pamiętać, że bakterie salmonelli nie są aż tak niebezpieczne dla dorosłego człowieka, a na dodatek ryzyko zatrucia możemy zminimalizować, jeśli stawiamy na jajka z pewnego i dobrego źródła. Dodatkowo, pamiętajmy o tym, że kogel mogel jako potrawa przyrządzana na bazie jajek jest dla nas bardzo zdrowa, przede wszystkim za sprawą właściwości zdrowotnych jajek. Jak się bowiem okazuje, jajka wspomagają odchudzanie, wzmacniają nasz system odpornościowy, ale też poprawiają pamięć czy zmniejszą ryzyko różnego rodzaju chorób wieńcowych.

Nic więc dziwnego, że jajka są jednym z najbardziej podstawowych elementów naszej diety, a kogel mogel wraca do łask i znów staje się jednym z najpopularniejszych przysmaków.