Kiedy grill jest rozpalony?

Przyrządzenie potraw z grilla to jedno z naszych ulubionych letnich zajęć. Nie tylko zresztą letnich, bo bardzo często grilla możemy wyciągnąć już w okolicach maja, kiedy na zewnątrz mamy do czynienia z wysokimi temperaturami. Wtedy można zaprosić znajomych czy rodzinę i przy grillu posiedzieć, porozmawiać i pojeść, delektując się przy tym smakiem i aromatem ulubionych dań oraz przypraw.

Nic więc dziwnego, że grill cieszy się tak dużą popularnością, a w ostatnich latach prawdziwym hitem stały się sporych rozmiarów grille gazowe, dzięki którym możemy wyprawić równie sporych rozmiarów imprezę na dworze. Cały czas bardziej popularne są jednak nieco mniejsze grille na węgiel, które jednak dość trudno jest rozpalić – tym bardziej, jeśli jest się początkującym dopiero amatorem grillowania. W związku z tym, zanim spróbujemy zrobić grilla dla rodziny i znajomych, poznajmy najważniejsze wskazówki na temat tego, jak rozpalić grilla.

Prawidłowe rozpalanie grilla

Wiele osób nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, kiedy tak w zasadzie grill jest rozpalony, a więc kiedy ich starania zakończyły się sukcesem. Warto więc poznać tajniki całego procesu, do którego potrzebne będą nam takie rzeczy jak węgiel oraz rozpałka, jak również łopatka oraz ewentualnie miech, którym podsycimy ogień. Rozpalanie rozpoczynamy więc od ustawienia grilla w odpowiednim do tego miejscu – musi być on ustawiony w taki sposób, aby był osłonięty od wiatru.

Nie zapominajmy także o uczestnikach grilla – ulatniający się dym nie może przecież lecieć w ich stronę. Przed rozpalaniem grilla, warto też jeszcze oczyścić go dokładnie. Dalej możemy wsypać do paleniska węgiel, który następnie polewamy rozpałką i podpalamy.

Niezwykle ważny jest swobodny dopływ powietrza. Po chwili węgiel powinien zacząć się żarzyć, dzięki czemu możemy nałożyć kolejną jego warstwę, a potem rozprowadzić węgiel po całej powierzchni paleniska – przyda się też tutaj miech do podsycania ognia.

Podobne artykuly: