Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla

Kaszanka to niezwykle popularny produkt mięsny, który od lat cieszy się sporym zainteresowaniem, także wtedy, kiedy mamy sezon na grilla. Jedną z lepszych propozycji, jeśli chodzi o podanie kaszanki może być kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla, którą w prosty i szybki sposób przygotujemy.

Jak się okazuje, kaszanka ma sporo właściwości zdrowotnych, dlatego też w przypadku wielu osób wskazane jest, aby włączyły ją one do swojej diety. Przede wszystkim dlatego, że jak sama nazwa wskazuje, w jej składzie znajdziemy kaszę, a ta dostarcza nam duże ilości błonnika, witamin oraz takich składników mineralnych jak potas czy fosfor.

Dodatkowo, kasza to także duża pomoc dla naszego organizmu jeśli chodzi o obniżenie ciśnienia krwi czy odkwaszenie organizmu. Ze względu na dużą zawartość białka, witaminy C czy żelaza kaszanka polecana jest więc osobom zmagającym się z anemią.

Uważać z kolei powinny osoby, które to mają wysoki poziom cholesterolu we krwi.

Jak przygotować kaszankę z grilla?

Grillowanie to jedna z naszych ulubionych letnich czynności, choć przecież grill odkurzamy często już w maju.

Wielkim plusem grillowania jest fakt, że możemy przyrządzić mnóstwo przeróżnych dań i mamy wiele możliwości. Ciekawą opcją jest kaszanka z jabłkiem i cebulą, do której to przygotowania będziemy potrzebować taki składników jak:

  • kilka kaszanek,
  • czosnek,
  • jabłka,
  • cebula,
  • majeranek,
  • olej,
  • sos do dań z grilla.

Jeśli natomiast chodzi o samo przygotowanie tej potrawy to w pierwszej kolejności zabieramy się za obranie jabłek, cebuli oraz czosnku. Potem wysmarowujemy kaszanki odpowiednim sosem, rozkładamy je na foli aluminiowej, a następnie okładamy je ze wszystkich stron jabłkami, cebulą oraz czosnkiem.

Całość można jeszcze do smaku przyprawić majerankiem lub innymi przyprawami. Tak przygotowane danie zawijamy w folię aluminiową, a po rozpaleniu grilla trzymamy na ruszcie przez około 10 minut.

Podobne artykuly: