Jak zrobić sos śmietanowo-ziołowy

Sos śmietanowo-ziołowy to jedna z podstaw, jeśli chodzi o dania obiadowe. Warto jest wiedzieć, jak taki sos przygotować, gdyż może on nadać potrawie zupełnie innego wymiaru.

Tymczasem jak się okazuje, jego przygotowanie jest wręcz banalnie proste, dzięki czemu poznając przepis, poznamy bardzo prostą i szybką drogę na pyszny dodatek do przeróżnych potraw. Sos śmietanowo-ziołowy pasuje bowiem do wielu różnych dań, czy to do potraw mięsnych, czy też do makaronów.

Oczywiście można postawić na nieco wygodniejszą opcją, czyli zakup gotowej już bazy takiego sosu w sklepie, natomiast o wiele lepiej i bardziej zdrowo będzie, kiedy sami taki sos przyrządzimy. Tym bardziej, że przepis na sos śmietanowo-ziołowy naprawdę nie jest skomplikowany, a w jego trakcie wykorzystuje się te najbardziej podstawowe składniki.

W ten sposób możemy szybko się do takiego sosu przekonać, rezygnując tym samym z gotowych już sosów w puszkach czy torebkach.

Sos śmietanowo-ziołowy – przepis

Sos śmietanowo-ziołowy to coś, co każdy szef kuchni powinien dobrze znać – tym bardziej, że nie jest to wcale nic skomplikowanego, a naprawdę może nadać przygotowanej potrawie zupełnie nowego smaku.

Do przygotowania takiego sosu będziemy potrzebować:

  • ulubionych ziół,
  • śmietany 18%,
  • mleka,
  • mąki,
  • wody,
  • soli i pieprzu.

Jak więc widzimy, nie ma tutaj żadnych wymyślnych składników, a wszystko powinniśmy nawet mieć pod ręką w naszej lodówce.

Przygotowanie rozpoczynamy od wymieszania 200 gram śmietany wraz z 2-3 łyżkami mleka, odrobiną wody oraz dwoma łyżkami mąki. Ważne przy tym pamiętać, aby mieszać tak długo, aż pozbędziemy się wszystkich grudek.

Kolejny krok to doprawienie całości solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami – to może być oregano, tymianek, rozmaryn, majeranek czy zioła prowansalskie. Całość wystarczy jeszcze podsmażyć, aby sos zgęstniał i oto mamy pyszny dodatek do mięsa czy makaronów.