Filtry do wody. Jak poprawić smak i jakość wody?

Choć w wielu przypadkach woda z kranu nadaje się do picia, cały czas nie możemy się do końca przekonać, czy to aby na pewno dobry pomysł dla naszego zdrowia. O wiele bezpieczniej jest więc postawić na filtry do wody, które zapewnią nam czystą wodę nie tylko do picia, ale także do wykorzystania na przykład w kuchni. Dostępne są jednak różnego rodzaju filtry, których wybór wcale nie jest łatwy.

Oczywiście wybór zależy przede wszystkim od tego, jakiego rodzaju instalację wodociągową posiadamy w domu. Wśród najbardziej popularnych filtrów do wody mamy więc:

  • filtry do wstępnej filtracji mechanicznej,
  • filtry utleniające,
  • filtry specjalistyczne (np. zmiękczające),
  • filtry węglowe.

Warto przy tym pamiętać, że większość filtrów składa się ze specjalnych wkładów, które w wielu przypadkach są wymienne – warto więc zwrócić uwagę chociażby na rozmiar takiego wkładu, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że wystarczy nam na długi czas.

Filtry do wody – na co postawić?

Największą chyba popularnością cieszą się filtry, których zadaniem jest wstępna filtracja mechaniczna. To oznacza, że mają one chronić instalację wodną przed dostaniem się do niej różnego rodzaju cząstek stałych, czyli na przykład piasku, różnych osadów, rdzy czy pyłu węglowego.

Rolą filtrów utleniających jest z kolei zadbanie o wodę pochodzącą prosto ze studni, dlatego też na takie filtry najczęściej stawiają osoby mieszkające w domach jednorodzinnych. Można też zdecydować się na różnego rodzaju filtry specjalistyczne – zmiękczające czy odwróconej osmozy. Ten pierwszy ma walczyć z kamieniem w wodzie, ten drugi z kolei ma bardzo dokładnie oczyścić wodę.

Są jeszcze filtry węglowe, których zadaniem jest usunięcie z wody różnego rodzaju szkodliwych związków organicznych. To dzięki nim znacznie poprawia się smak, brawa i zapach wody. Najlepiej jest zamontować je bezpośrednio pod zlewozmywakiem.