Dlaczego patelnia ceramiczna przywiera?

Szukając ciekawych rozwiązań do naszych kuchni, bardzo często staramy się zaadresować także problem przywierającego do patelni jedzenia. Próbujemy więc wielu przeróżnych rodzajów patelni, ale niekiedy trudno jest nam znaleźć satysfakcjonującą opcję.

Może się nią okazać patelnia ceramiczna – przede wszystkim dlatego, że przy prawidłowym użytkowaniu jedzenie nie będzie przywierać. Ale co zrobić, kiedy przygotowywane potrawy przywierają do patelni ceramicznej.

Trzeba przede wszystkim poszukać odpowiedzi na pytanie, dlaczego patelnia ceramiczna przywiera? Może być to spowodowane przez wiele różnych czynników, dlatego też zanim pójdziemy do sklepu i wyrzucimy pieniądze na kolejną patelnię, dowiedzmy się, dlaczego poprzednie patelnie nie sprawdziły się w naszym przypadku. Może się bowiem okazać, że problemem nie jest sama patelnia, lecz sposób jej użytkowania, dlatego też koniecznie nauczymy się, jak prawidłowo korzystać z takiej patelni.

Jak utrzymać żywotność patelni ceramicznej?

Mówi się, że częste używanie patelni skraca jej żywotność – ale przecież gotować i smażyć na czymś trzeba. Dobrym pomysłem jest jednak posiadać kilka różnego rodzaju patelni, dostosowanych oczywiście do naszych potrzeb.

Jak się bowiem okazuje, patelnia ceramiczna najlepiej nadaje się do średnich temperatur – jeżeli więc będziemy korzystać z niej przy wysokich temperaturach, to bardzo szybko może się okazać, że jedzenie zaczyna do patelni przywierać. Powód jest prosty – uszkodzona powłoka patelni.

Warto więc wiedzieć, w jakich sytuacjach najlepiej jest używać patelni ceramicznej. Dodatkowo, niezwykle ważne jest, by nie dopuścić do przypalenia takiej patelni, gdyż to także może znacząco wpłynąć na powłokę.

Nie jest również wskazane, aby taką patelnię myć w zmywarce. Pamiętając o tym wszystkim będziemy mieli pewność, że w sposób poprawny korzystamy z patelni ceramicznej, a co za tym idzie utrzymujemy jej długą żywotność.