Dlaczego lodów nie można ponownie zamrażać?

Lody to jeden z naszych ulubionych przysmaków letnią porą. Nie ma się czemu dziwić – doskonale potrafią nas schłodzić nawet w te najbardziej upalne dni. Niektórzy lubią je tak bardzo, że nie mogą się od nich oderwać także zimą. Wielkim ich plusem jest to, że można je podawać na milion różnych sposobów, z dodatkiem przeróżnych innych składników. Przy tym wszystkim trzeba jednak pamiętać, aby w sposób ostrożny postępować z lodami. Jak najszybciej przewozić je ze sklepu do domu, a jeśli mamy taką możliwość to korzystać przy tym ze specjalnej torby izotermicznej. Okazuje się bowiem, że gdy lody się już raz rozmrożą to nie można ich ponownie zamrażać. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że taka sytuacja sprzyja rozwojowi różnych drobnoustrojów, w tym także bakterii salmonelli.

Mogą one wywołać zatrucie pokarmowe i choć u dorosłych przebieg takiego zatrucia jest często dość łagodny to jednak zdecydowanie gorzej wygląda to u dzieci.

Jak najlepiej przechowywać lody?

Z powodu ryzyka zatrucia nie zamrażajmy więc ponownie lodów, które się rozmroziły. Zamiast tego, zróbmy wszystko, aby takiej sytuacji po prostu uniknąć. W tym celu pamiętajmy o tym, aby jak najszybciej przewieźć zakupione lody do domu. A gdy już się tam znajdą to przechowujmy je oczywiście w zamrażalniku, najlepiej w temperaturze 18 stopni poniżej zera lub nawet niższej. Nakładając je na talerz czy do pucharków, zróbmy to jak najszybciej, a po zakończeniu tej czynności nie pozostawiajmy lodów poza zamrażalnikiem. Warto też znać najpopularniejsze objawy zatrucia lodami, aby móc jak najszybciej zareagować – są to głównie bóle brzucha, gorączka, wymioty czy biegunka. Źle przechowywanych lodów nie warto więc spożywać, lecz zamiast tego nauczyć się, w jaki sposób robić to poprawnie.

Dodatkowo, zamiast kupnych lodów z łatwością możemy zropbić je samodzielnie, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że zostały stworzone z wysokiej jakości świeżych składników.