Ciastka dla alergika

Alergicy nie mają łatwego życia, jeśli chodzi o kuchnię. Wszak z powodu alergii nie mogą spożywać wielu różnych produktów – bardzo często dotyczy to produktów z glutenem lub też powstałych na bazie jajek czy mleka. Wszystko to powoduje, że alergicy nie mogą skosztować często najbardziej popularnych i lubianych potraw czy deserów.

Na całe szczęście, istnieje sposób na to, aby alergicy nie byli wcale tak mocno pokrzywdzeni, jeśli chodzi o kuchenne dania i potrawy. Wszystko za sprawą wielu przeróżnych przepisów dań właśnie dla alergików – stworzonych specjalnie z myślą o nich. Są to przepisy, w których mleko czy jajka zostały zastąpione innymi, przyswajalnymi przez alergików produktami.

W ten sposób alergicy mogą zjeść chociażby pyszne ciastka, które będą tak samo dobre jak te z dodatkiem mleka i jajek. Jak się bowiem okazuje, większość ciastek można bez problemu zrobić także bez jajek, dzięki czemu możemy wybrać z setek przepisów.

Jak zrobić ciastka dla alergika?

Jedną z najpopularniejszych opcji, jeśli chodzi o ciastka dla alergików są ciasteczka owsiane, które z łatwością może przyrządzić nawet początkujący szef kuchni.

Do przygotowania takich ciasteczek potrzebne będą nam następujące składniki:

  • płatki owsiane,
  • kleik ryżowy,
  • margaryna lub olej rzepakowy,
  • mąka kukurydziana,
  • woda,
  • różnego rodzaju dodatki.

Mąka kukurydziana występuje tutaj nieprzypadkowo, da się również zauważyć brak jajek oraz mleka, które przecież można zastąpić na różne sposoby. Przygotowanie takich ciasteczek owsianych jest więc niezwykle łatwe.

Najpierw należy bowiem zmielić ciastka, a następnie wrzucić do miski i połączyć z pozostałymi produktami. Z tak uformowanego ciasta formujemy potem ciastka w kształcie lekko spłaszczonych kulek i układamy na blasze. Ciastka pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 20 minut, a po wyjęciu z piekarnika ostudzamy.

Na koniec możemy je udekorować w dowolny sposób, wybierając spośród wielu przeróżnych dodatków.