7 cennych właściwości orzechów włoskich

Orzechy włoskie to jeden z wielu gatunków orzechów, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Nic więc dziwnego, że zaleca się włączyć je do swojej stałej diety. Główny powód dotyczy oczywiście składników odżywczych i mineralnych, jakie znajdziemy w orzechach włoskich.

Mowa tutaj przede wszystkim o niezwykle cennych dla naszego organizmu kwasach tłuszczowych omega-3. Ale orzechy włoskie to także bogate źródło białka. Jakie są więc najcenniejsze właściwości orzechów włoskich? Wśród najważniejszych wymienia się:

  • ochronę układu krążenia,
  • wzmocnienie układu nerwowego,
  • leczenie żylaków oraz hemoroidów,
  • pozytywny wpływ na wygląd cery i włosów,
  • łagodzenie kłopotów żołądkowych,
  • usprawnienie pracy mózgu,
  • zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych.

Powodów, aby jeść orzechy włoskie jest więc naprawdę sporo, dlatego też warto przyjrzeć się temu wszystkiemu nieco bliżej i poznać wszystkie korzyści płynące z właściwości zdrowotnych orzechów włoskich.

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie na wiele sposób mogą pozytywnie wpłynąć na pracę naszego organizmu. Z jednej strony za sprawą kwasów tłuszczowych mają bardzo dobry wpływ na pracę układu krążenia, z drugiej strony kwas lanolinowy znakomicie wzmacnia nasz układ nerwowy.

Dodatkowo, orzechy włoskie świetnie wpływają także na nasz mózg, usprawniając jego pracę oraz procesy myślowe za sprawą dużej zawartości fosforu. Ale orzechy są zdrowe nie tylko dla umysłu, lecz także dla włosów czy naszej cery – nic zresztą dziwnego, że znajdziemy je w wielu przeróżnych kosmetykach i wyciągach. Właściwości orzechów wykorzystamy również przy okazji różnego rodzaju problemów żołądkowych, gdyż mają one silne właściwości bakteriobójcze.

Na dodatek, orzechy włoskie znakomicie sprawdzą się w walce z żylakami czy hemoroidami. Wszystko to powoduje, że powinniśmy bez zastanowienia włączyć orzechy włoskie na stałe do naszej diety.